Broskyňa: aké má zdravotné benefity? + Obsah živín a pestovanie

Broskyňa: aké má zdravotné benefity? + Obsah živín a pestovanie
Zdroj foto: Getty images

Broskyne priaznivo prispievajú fyzickému i psychickému zdraviu. Sú celosvetovo populárnym a chutným ovocím. Poznáte ich všetky zdravotné benefity a obsah živín?

Charakteristika

Broskyňa je šťavnaté ovocie plné vitamínov, minerálov iantioxidantov. Pod jemnou šupkou sa skrýva množstvo živín s benefitmi pre celkové zdravie organizmu. Napriek sladkej chuti nemajú veľké množstvo kalórií.

Broskyňa obyčajná = Prunus persica = Prunus vulgaris.

Pôvodom sú broskyne z oblasti Číny, odkiaľ sa ich pestovanie rozšírilo do iných kútov sveta. Medzi najväčších pestovateľov broskýň patrí dodnes Čína a následne Taliansko.

Rôzne odrody broskýň sa líšia farbou od žltozelenej, oranžovú až po červenú. Práve charakteristické oranžové sfarbenie naznačuje vysoký obsah antioxidantov karoténov.

Zloženie, účinky, kontraindikácie, využitie v kuchyni, pestovanie a mnohé zaujímavé informácie sa dočítate v článku.

Broskyne sú pomerne krátkoveké stromy. Žijú priemere 15 – 20 rokov a dorastajú do výšky 5 metrov. Broskyne sú jemne chlpaté plody so zamatovou farbou, ktoré dokážu osviežiť telo i ducha.

Broskyňa je v krajine pôvodu považovaná za symbol nesmrteľnosti i priateľstva. V iných krajinách za symbol ženstva.

Obsah živín a zloženie

Broskyne obsahujú veľké množstvo vody, vlákninu, sacharidy, bielkoviny a skoro žiaden tuk.

Z vitamínov je zastúpený vitamín A, B, C, E i K. Z minerálov draslík, horčík, vápnik, fosfor, selén, zinok  železo.

Žltá, oranžová a červená farba broskýň poukazuje na vysoký obsah karoténov, ktoré majú významnú ochrannú funkciu.

Broskyne sú plné antioxidantov, prospešných zlúčenín, ktoré bojujú proti oxidačnému poškodeniu a chránia telo pred starnutím a rôznymi chorobami. Čím je ovocie čerstvejšie, tým obsahuje aj viac antioxidantov.

Vzhľadom na silný obsah živín a nižší obsah kalórií, je broskyňa vhodným ovocím i pri zdravej redukcii telesnej hmotnosti.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100g čerstvej broskyne

Energia 39 kcal
Sacharidy 9,54 g
Vláknina 1,5 g
Tuky 0,25 g
Bielkoviny 0,91 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej broskyne

Vitamín A 326 IU Draslík 190 mg
Vitamín B1 0,024 mg Horčík 9 mg
Vitamín B2 0,031 mg Vápnik 6 mg
Vitamín B3 0,806 mg Železo 0,25 mg
Vitamín B5 0,153 mg Zinok 0,17 mg
Vitamín B6 0,025 mg Mangán 0,061 mg
Vitamín B9 4 mcg Selén 0,1 mcg
Vitamín C 6,6 mg Fosfor 20 mg
Vitamín E 0,73 mg Meď 0,068 mg
Vitamín K 2,6 mcg
Broskyňa - rez
Broskyňa - rez. Zdroj foto: Getty images.

Vnútorné použitie

Broskyňa nie je krásna iba zvonku. Pod jej jemnou šupkou sa ukrýva množstvo výživných látok a disponuje rôznorodým využitím.

Podpora imunity a obranyschopnosti

Broskyne majú silné zastúpenie vitamínov a minerálov. Sú bohaté na vitamín C a zinok, ktoré podporujú zdravie imunitného systému a posilňujú obranyschopnosť.

Disponuje antioxidačnými vlastnosťami, a teda bojuje proti oxidačnému stresu, volným radikálom, predčasnému starnutiu buniek a chráni telo pred rôznymi ochoreniami.

Protirakovinový potenciál

Broskyne sú bohaté na polyfenoly, betakarotén i karotenoidné zlúčeniny a kyselinu chlorogénovú, ktoré majú protirakovinové vlastnosti a pomáhajú v boji proti rôznym typom rakoviny, ako je rakovina prsníka, rakovina pľúc či rakovina hrubého čreva.

Podpora psychického stavu

Broskyne majú prírodné anti-stresové účinky a dodávajú telu  energiu. Vysoký obsah niacínu, horčíku, selénu a zinku zlepšuje náladu, pozitívne vplýva na nervový systém a potláča negatívne pocity strachu, úzkosti, agresie či nervozity.

Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy

Vláknina, draslík, vitamín C a cholín pôsobia blahodarne na zdravie srdca i ciev.

Fenolové zlúčeniny obsiahnuté v broskyni pomáhajú udržiavať nižšie hladiny zlého LDL  cholesterolu a naopak stimulujú hladiny dobrého HDL cholesterolu. Broskyne tak pomáhajú znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Podpora zdravia očí a zraku

Broskyne sú bohaté na betakarotén, ktorý sa v následne tele premieňa na vitamín A. Ten má významnú úlohu pri udržiavaní zdravého zraku, slizníc a prevencii rôznych očných ochorení.

Karotenoidy, konkrétne luteín a zeaxantín, majú pozitívne účinky na oči spojené so zníženým výskytom sivého zákalu a podporou zdravia sietnice oka.  

Podpora zdravia kostí a zubov

Broskyne podporujú mineralizáciu a stav kostí. Obsahujú minerály fosfor a vápnik, ktoré priaznivo vplývajú na kvalitu a štruktúru kostí i zubov. Pomáhajú pri prevencii rôznych ochorení kostí, ako je odvápňovanie a osteoporóza.

Podpora zdravého trávenia

Broskyne podporujú tráviace pochody, a to vďaka ich zloženiu a obsahu vlákniny. Pomáhajú pri zápche a zhoršenej motilite (pohyblivosti) čriev. Ustaľujú hladinu cukru v krvi (glykémiu).

Konzumácia broskýň pomáha čistiť tráviaci trakt od škodlivých látok. Broskyne majú diuretické a choleretické vlastnosti. Podporujú zdravé vylučovanie tráviacich štiav a urýchľujú prechod potravy črevným traktom.

Vonkajšie použitie

Podpora stavu pokožky

Broskyne pomáhajú udržiavať zdravú kožu najmä vďaka prítomnosti vitamínu A i C. Antioxidanty nazývané zeaxantín a luteín majú pozitívne účinky na poškodenie kože spôsobené UV žiarením.

Výťažky z broskyne sa vďaka silnému zastúpeniu prospešných látok pridávajú do rôznych kozmetických výrobkov. Vďaka vitamínu A pozitívne vplývajú na kožu, pričom podporujú jej napnutie a eliminujú prejavy akné.

Zber a skladovanie

Broskyne sú krátkoveké stromy dožívajúce sa v priemere 15 až 20 rokov. Vyberte si na výsadbu zdravé stromčeky vo veku 1-2 roky.

Pri vykopávaní jamy na výsadbu dodržte na dostatočný rozostup medzi stromami, aby mali dostatok priestoru pre rast. Mladé stromy potrebujú v prvých rokoch života dodatočnú oporu.

Broskyne sú pomerne náročné na teplo a svetlo. Vyžadujú slnečné menej veterné miesto.

Broskyne potrebujú pravidelne polievať, a to najmä počas leta. Dôležité je udržiavať pôdu vlhkú, no nie  remočenú. Najdôležitejší čas zavlažovania je počas kvitnutia, tvrdnutia kôstok a rastu plodov pred samotným zberom.

Strom taktiež pravidelne sledujte a v prípade potreby použite prostriedky proti škodcom.

Strom broskyne vyžaduje pravidelný rez, ktorý slúži na podporu rastu, zdravia stromu i hojnosti úrody. Cieľom rezu je taktiež tvarovanie a presvetľovanie koruny, pričom najvhodnejším tvarom koruny je tkzvn. kotlovitá koruna.

Na priamy konzum zberáme broskyne v plnej zrelosti. Na prípravu kompótov zberáme plod v jeho skoršom štádiu zrelosti, keď sú ešte broskyne pevné.

Dlhodobé skladovanie broskýň sa neodporúča. Čerstvé plody by sa mali čo najrýchlejšie skonzumovať alebo spracovať. Pred konzumáciou ich riadne umyte, aby sa z chĺpkov odstránili všetky nečistoty.

Broskyňa a jej pestovanie
Broskyňa a jej pestovanie. Zdroj foto: Getty images.

Súhrn zdravotných benefitov

  • podpora imunity a obranyschopnosti organizmu
  • podpora celkového zdravia a vitality
  • antioxidačné pôsobenie
  • podpora zdravia kardiovaskulárnej sústavy
  • regulácia hladiny cholesterolu
  • podpora zdravia očí a zraku
  • podpora stavu pokožky
  • protirakovinový potenciál
  • podpora nálady a psychiky
  • podpora zdravého trávenia
  • prevencia zápchy
  • podpora kvality kostí a zubov

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Broskyne sú vo všeobecnosti dobré znášané a nemajú veľa nežiadúcich účinkov.

Vylúčiť toto ovocie jedálnička by sa malo v prípade akútnych žalúdočných ochorení, ktoré sú spájané s vysokou kyslosťou. Počas gastritídy a peptického vredu je lepšie čerstvé broskyne zo stravy vylúčiť, nakoľko by mohli tráviaci trakt podráždiť.

Možná je potravinová alergia či neznášanlivosť. Alergia na broskyne má prakticky rovnaké príznaky ako alergia na iné potraviny. Prejavom alergickej reakcie je tak opuch kože, slizníc, nádcha, tráviace ťažkosti. Treba byť ostražitý.

Pri ovocných intoleranciách môže pomôcť nekonzumovať šupku. Potrebné je však odborná konzultácia s alergiológom.

Broskyne v tehotenstve

Broskyne sa môžu konzumovať aj počas tehotenstva a sú prospešnými pre správny vývoj plodu najmä vďaka vitamínu C.

Pozor na kontamináciu ovocia pesticídmi. Voľte prírodné zdroje a broskyňu pred konzumáciou dôkladne umyte pod tečúcou vodou.

Tehotné ženy s vysokým obsahom krvného cukru môžu konzumovať broskyne v obmedzenom množstve.

Využitie v kuchyni

Broskyňa má pomerne veľké využitie v studenej i teplej kuchyni.

Rozhodne je vzhľadom na živiny dobré využiť aj šupky, no nezabúdajte broskyne pred použitím riadne umyť pod tečúcou vodou.

Čerstvé broskyne obsahujú najviac živín a sú tak vhodné na priamu konzumáciu. Hodia sa do ovocných i zeleninových šalátov.

skvelým oživením sladkých i slaných jedál. Výborne sa kombinujú s feta-syrom, orechmi i semiačkami, špenátom či pečeným alebo grilovaným mäsom.

V rámci spracovania z nich pripraviť džem, marmeládu, pečené i nepečené koláče či ovocné knedle.

Broskyne na zaváranie by mali byť o niečo tvrdšie. Po čase v sladkom náleve zmäknú. Ak by ste použili prezreté kusy, mohlo by sa stať, že by sa broskyne rozpadli.

Broskyňa ako ochutenie šalátu
Broskyňa ako ochutenie šalátu. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  1. healthline.com - 10 Surprising Health Benefits and Uses of Peaches. Alina Petre, MS, RD (NL).
  2. medicalnewstoday.com - The health benefits of peaches. Katherine Marengo LDN, R.D.
  3. OBERBEIL, Klaus a LENTZOVÁ, Christiane. Ovoce a zelenina jako lék: strava, která léčí. Praha: Fortuna Print, 2001. ISBN 80-86144-90-9.
  4. SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.