Černice ako zdroj vitamínov: aké sú zdravotné benefity tohto bobuľovitého ovocia?

Černice ako zdroj  vitamínov: aké sú zdravotné benefity tohto bobuľovitého ovocia?
Zdroj foto: Getty images

Černice obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov. Sú charakteristické tmavým sfarbením a šťavnatou kyslastou chuťou. Poznáte ich zdravotné účinky a využitie?

Charakteristika

Černice, inak nazývané ostružiny, sú plodom černicového kríku, ktorý rastie na okraji lesov a chodníkov. Vrcholom ich sezóny je koniec leta a začiatok jesene.

Černicový krík je charakteristický tmavofialovými až čiernymi malými plodmi, ktoré disponujú bohatým obsahom. Tento ker patrí do čeľade ružovitých a odborne sa nazýva ostružina černicová - Rubus fructicosus.

Nezrelé plody sú biele, ružové a dozrievaním sa v nich hromadí množstvo charakteristického rastlinného farbiva s obsahom flavonoidov a iných prospešných látok.

Patria medzi drobné bobuľovité ovocie. Vzhľadom sú podobné ako maliny, no majú čiernu farbu a skôr kyslejšiu chuť.

Pôvodom černice pochádzajú z Ázie a Severnej Ameriky, no už pred stáročiami sa rozšírili aj v lesoch Európy. V našej krajine sú černice hojne rozšírené od nížin až do horského pásma.

Od polovice 19. storočia sa začali kultivované odrody černíc využívať i pre pestovanie v záhradách a v súčasnosti  poznáme až 250 odrôd. V prírode sa vyskytujú najmä na okrajoch lesov a chodníkov, pri plotoch, kríkoch či hájoch.

Zdravotné benefity, obsah živín, kontraindikácie, využitie, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.

Zloženie a obsah živín

Vďaka svojmu silnému zloženiu a obsahu živín si černice vyslúžili prezývku "čierne zlato.

Černice obsahujú vitamíny skupiny A, B, C, E i K.

Z minerálov obsahujú horčík, vápnik, mangán, draslík, fosfor, železo či zinok a selén.

Černice sú plné antioxidantov, trieslovín, vlákniny či kyseliny listovej, elagovej a pantoténovej. Ďalej luteín a zeaxantín, betakarotén, omega 3 a 6 mastné kyseliny.

Unikátnou zložkou je rastlinné farbivo  zo skupiny bioflavonoidov a antokyánov, ktoré disponujú antioxidačným a protizápalovým účinkom.

So svojim nízkym obsahom kalórií a súčasne silným zložením sú vhodné i pri redukcii hmotnosti.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvých černíc

Energia 43 kcal
Sacharidy 9,61 g
Vláknina 5,3 g
Tuky 0,49 g
Bielkoviny 1,39 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvých černíc

Vitamín A 214 IU Draslík 162 mg
Vitamín B1 0,2 mg Horčík 20 mg
Vitamín B2 0,026 mg Vápnik 29 mg
Vitamín B3 0,64 mg Sodík 1 mg
Vitamín B5 0,27 mg Železo 0,62 mg
Vitamín B6 0,03 mg Zinok 0,53 mg
Vitamín B9 25 mcg Mangán 0,64 mg
Vitamín C 21 mg Selén 0,4 mcg
Vitamín E 1,17 mg Fosfor 22 mg
Vitamín K 19,8 mcg Meď 0,16 mg
Černica (Osrtužina černicová)
Černica (Osrtužina černicová). Zdroj foto: Getty images.

Vnútorné použitie

Podpora imunity a obranyschopnosti

Černice vďaka silnému zloženiu vitamínov a antioxidantov pomáhajú zlepšovať imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. V černiciach nájdeme pomerne slušnú dávku dôležitého vitamínu C.

Ich pravidelná konzumácia pomáha bojovať proti patogénom, nakoľko flavonoidy sú látky so silným antioxidačným účinkom. Pôsobia protizápalovo, majú prírodné antiseptické a antivirotické vlastnosti.

Podpora zdravia očí

V černiciach je obsiahnutý luteín, a teda karotenoid nachádzajúci sa v oku, ktorý pôsobí ako silný antioxidant. Chráni oči pred oxidačným poškodením, ultrafialovým žiarením a pôsobí ako prevencia proti degeneratívnym zmenám na sietnici oka, nočnej slepote či šedému zákalu.

Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy

Vláknina, vitamín C, horčík, antokyány a flavonoidy v černiciach prospešne vplývajú na kardiovaskulárnu sústavu.

Prírodne pomáhajú proti  koronateniu tepien, zníženiu cholesterolu, stimulácii tok krvi a regulácii krvného tlaku. Znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, ako je ateroskleróza, srdcové arytmie či cievna mozgová príhoda.

Černice prispievajú k normálnej zrážanlivosti krvi a podporujú hojace procesy. Pomáhajú tak i pri prevencii nadmerného krvácania z ľahkých poranení.

Podpora zdravia tráviacej sústavy

Černice obsahujú pomerne silnú dávku vlákniny, ktorá je prospešná pre tráviace pochody i črevný mikrobióm. Stimuluje peristaltiku čriev a je prevenciou zápchy.

Černice sú zdrojom nerozpustnej i rozpustnej vlákniny, ktorá je potrebná pre celkové fyziologické fungovanie gastrointestinálneho traktu.

Podpora nervového a pohybového systému

Vďaka obsahu horčíku a vitamínov černice prispievajú k správnej funkciu nervov ale aj k psychickej pohode. 

Antioxidanty pomáhajú likvidovať nebezpečné voľné radikály a priaznivo pôsobia na neurónové procesy v mozgu.

Horčík priaznivo vplýva na nervovo-svalovú dráždivosť a psychickú rovnováhu. Pravidelná konzumácia černíc pôsobí anti-stresovo.

Černice obsahujú i vápnik a vitamínu K, ktorý hrá dôležitú úlohu pri ochrane kostí pred osteoporózou, rednutím kostí a vzniku modrín. Podporujú správnu funkciu, kostí, nervov a svalov.

Černice sú vhodné i pre ženy, ktoré bojujú proti menštruačným bolestiam. Prospešné sú práve černicové alebo malinové listy vo forme bylinného čaju.

Protirakovinový potenciál

Černice sa ocitajú na prvých priečkach najzdravšieho ovocia z hľadiska antioxidačnej aktivity. Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov môže pomáhať v prevencii závažných ochorení a spomalovať proces starnutia organizmu.

Podieľajú sa na ochrane buniek pred škodlivým pôsobením voľných radikálov, vďaka čomu napomáhajú znižovať riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení. Obsahujú množstvo flavonoidov, ktoré pôsobia antioxidačne a majú prírodný proti-rakovinový potenciál.

Vonkajšie použitie

Podpora zdravia a stavu pokožky

Vďaka obsahu vitamínu CE sú prospešné pre stav pokožky. Ich konzumácia podporuje tvorbu kolagénu, hojace procesy a pružnosť pokožky. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením vplyvom voľných radikálov a spomaľujú tak proces starnutia. 

Ďalej černice obsahujú viac než 85% vody a vlákninu, a teda zložky dôležité pre zdravý hydratovaný vzhľad pokožky. Okrem konzumácie je možné vyuźiť černice externe ako obsah prírodných kozmetických produktov.

Súhrn účinkov černíc

  • silné antioxidačné pôsobenie
  • prírodný protizápalový účinok
  • podpora imunitného systému a obranyschopnosti
  • podpora celkového zdravia a vitality
  • podpora zdravia kardiovaskulárnej sústavy
  • regulácia zrážanlivosti krvi
  • prevencia zápchy a podpora tráviacej sústavy
  • podpora zdravia očí a zraku
  • pomoc pri menštruačných bolestiach
  • podpora nervového systému a psychickej pohody
  • protirakovinový potenciál
  • podpora hojacich procesov
  • podpora stavu a zdravia pokožky 
Černicový džem - marmeláda
Černicový džem - marmeláda. Zdroj foto: Getty images.

Zber a skladovanie

Pestovanie

Černice, rovnako ako iné druhy drobného bobuľovitého ovocia nie sú náročné na pestovanie. Vyžadujú málo priestoru a sú pomerne úrodné a nenáročné na pôdu či klimatické podmienky.

Klasické černice sa bežne vysádzajú na jeseň, avšak beztrnné varianty môžeme vysádzať aj v jarných mesiacoch. Ideálnym obdodím na výsadzbu je jar alebo jeseň, nie však zima a zamrznutá pôda.

Černice majú rady priepustnú ílovito-piesočnatú pôdu a dostatok vlahy. Keď bobule dozrievajú, černice potrebujú dodatočnú vlhkosť.

Potrebné je slnečné miesto a dostatočne pevná opora, po ktorej sa rastliny môžu plaziť. Ideálna ich výsadba v blízkosti plotov, kolov či altánkov a iných konštrukcií.

Rez černíc sa robí dvakrát do roka, pričom cieľom strihania je ponechať rastlinu presvetlenú a vzdušnú.

Ich zber sa začína v lete a trvá 2 – 7 týždňov. Vykonáva sa ručne. Spracovanie černíc je široké. Konzumácia, využitite či zmrazenie by malo prebehnúť v krátkom čase za stavu čerstvosti plodov.

Černice - pestovanie rastliny a dozrievanie plodov
Černice - pestovanie rastliny a dozrievanie plodov. Zdroj foto: Getty images.

Nežiadúce účinky

Plody černice nepreukázali žiadne vážne vedľajšie účinky. Ak však skonzumujete veľké množstvo dávky černíc, môže dôjsť k laxatívnemu účinku (hnačka, prehánanie) a tráviacemu nekomfortu.

Ak má jedinec individuálnu neznášanlivosť či alergickú reakciu, potom je prirodzene využívanie plodov i listov ostružiny prísne zakázané.

Tiež sa neodporúča užívať osobám s gastritídou, žalúdočnými vredmi či jedincom, ktorí trpia prekyslením.

Černice a bobuľovité ovocie je vďaka obsahu vitamínov prospešnému vhodné i v tehotenstve v rozumnej miere. I keď sa to netýka priamo Ostružiny černicovej, listy z Ostružiny malinovej nie sú vhodné počas počiatkov tehotenstva.

Využitie

Čerstvé černice by sa mali spotrebovať do 3 – 4 dní  nakoľko sa môžu pomerne rýchlo pokaziť. Skladujte ich na chladnom tmavom mieste. Černice, ktoré plánujete spracovať či zamraziť a využiť neskôr by mali byť taktiež v čerstvom stave.

Černice sa najčastejšie konzumujú čerstvé, ako osviežujúce kyslasté ovocie. Sú však vhodné do ovocných šalátoch, zeleninových šalátov, do nepečených i pečených koláčov a dezertov. Sú dostupné v čerstvej, sušenej i konzervovanej forme.

Z černíc tak možno pripravovať múčniky, kompóty, marmelády a džemy, šťavy, ovocné vína či a dokonca pálenku - alkohol.

Čerstvé černice i černicový džem skvele ochutí biele jogurty, ovsené vločky, smoothie, pudingy, lievance či palacinky. Sú tak výbornou voľbou na raňajky, desiatu či olovrant.

Svoje uplatnenie nájdu taktiež i listy černice, z ktorých sa pripravujú bylinné odvary a čaje pre prírodnú medicínu.

Ďalej sa v prírodnom liečiteľstve využíva čaj z černicových listov i šťava z plodov na kloktanie hrdla. Je prospešná proti zachrípnutiu a má blahodárny vplyv na preťažené hlasivky.

Černice a využitie v kuchyni
Černice a využitie v kuchyni. Zdroj foto: Getty images.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.