Chren ako zázrak pre zdravie? Neoceniteľné výhody a účinky na dosah

Chren ako zázrak pre zdravie? Neoceniteľné výhody a účinky na dosah
Zdroj foto: Getty images

Chren dedinský je požívatina typická svojou ostrou chuťou. Konzumuje sa koreň rastliny, obsahujúci účinnú látku sinigrín. Táto bylina pochádza zo Stredomoria.

Charakteristika

Chren dedinský (Armoracia rusticana), prezývaný aj „rafan“, „morská reďkovka“ či „mužská reďkovka“, je trváca zelenina patriaca do čeľade kapustovité (Brassicaceae). Je vysoká až 1,5 metra a v dobe kvetu má typicky veľmi silne voňavé biele kvietky. Plody sú šešule.

Pre svoje liečivé účinky sa pestuje už dlhé obdobia. Za pálivú chuť je zodpovedná látka sinigrín, ktorú koreň obsahuje. Táto látka pomáha znižovať zápal v organizme, predpokladá sa tiež účinok v boji proti ateroskleróze (kôrnatenie ciev).

Zelenina sa pestuje pre známy koreň, ktorý je mäsitý a má ostrú chuť. Používa sa ako korenina, ale aj príloha k rôznym jedlám. Rástol hlavne v oblasti Stredomoria, no postupne sa ako burina rozniesol po celom svete. V Japonskej kuchyni býva náhradou za wasabi (Eutrema japonicum).

Chren sa pestuje na záhradách, ale rastie aj voľne v prírode - v priekopách s vysokou vlhkosťou, na riečnych násypoch a brehoch rybníčkov.

Je známe, že koreň obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Jeho jedávanie je prevenciou vzniku skorbutu, no zlepšuje aj hojenie, imunitu či reštitúciu kolagénu.

Chren je vhodné konzumovať aj pri pľúcnom emfyzéme (rozdutie), resp. chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Uvoľňuje totiž hlien v dýchacích cestách a pomáha odkašľať. Ujal sa aj pri liečbe prieduškovej astmy.

Účinné látky v chrene znižujú hladinu kyseliny močovej, tým pomáhajú predchádzať dne (podagra).

Obsahuje aj vitamín B1, železo, vápnik, horčík a draslík.

Koreň chrenu dedinského je povzbudivý už pri malých dávkach. V prvom rade stimuluje tráviacu sústavu. Okrem toho je chren močopudný, čo sa využíva pri liečbe opuchov tela. Opuchy sa môžu vyskytovať pri srdcovom zlyhávaní, problémoch s dýchaním, ale aj pri úrazoch končatín a pod.

Obklady s chrenovou kašou pomáhajú pri ústrele či migréne.

Niektorí autori popisujú po užití chrenu úľavu od reumatických ťažkostí.

Spolu s ďalšou zeleninou (cesnak, cibuľa) sa postará chren o odchod škrkaviek a iných parazitov z tela.

Chren dedinský – rastlina - listy, kvety
Chren dedinský a jeho nadzemná časť - listy a kvety. Zdroj foto: Getty images

Účinky chrenu:

  • Antibakteriálne účinky – aj napriek tomu, že chýbajú relevantné štúdie s ľuďmi, bolo zistené, že sinigrín eliminuje niektoré typy baktérií, napr. Escherichia coli. To je možné využiť pri niektorých prebiehajúcich infekciách, napr. urogenitálnych.
  • Antiinflamatoricum – protizápalové vlastnosti, zmierňujú zápal v organizme, čo sa osvedčuje hlavne pri ochoreniach doprevádzaných bolesťou a dlhotrvajúcim neustupujúcim zápalom.
  • Antioxidans – znižuje oxidačný stres buniek (účinok voľných radikálov), má antimutagénny efekt aj kardioprotektívny
  • Antiuraticum – zmierňuje dnu a znižuje hladiny kyseliny močovej v krvi
  • Antiastmaticum – uľavuje pri astme a pľúcnom emfyzéme zvýšenou produkciou hlienu
  • Diureticum – močopudný, zvyšuje vylučovanie tekutín z tela, tým tiež reguluje tlak krvi
  • Antireumaticum – úľava pri reumatickom ochorení
  • Anticancerogenicum – experimentálne spomaľuje rast nádorov, chýbajú však relevantné štúdie

Vnútorné použitie

Cesnak, chren a cibuľa, povarené v mlieku, sú vhodné ako antiparazitikum.

Ostrý koreň býva často miešaný s octom, cukrom a soľou, pričom vzniká typická chrenová šťava.

Z koreňa chrenu sa vyrába aj siruptinktúra.

Servíruje sa väčšinou ako príloha k mäsu, rybe alebo súčasť šalátov.

Vonkajšie použitie

Maska s chrenovým octom – nastrúhaný chren naplníme do fľaše a zalejeme vínnym alebo ovocným octom, následne necháme 10 dní v teple. Maska je vhodná pri akné.

Korene chrenu
Chren dedinský – koreň (radix). Zdroj foto: Getty images

Zber a skladovanie

Armoracia rusticana kvitne od júna do konca júla. Pestujeme ho v záhrade, alebo ho môžeme vyhľadať v prírode. Samotný koreň vykopávame na jeseň. Nie je náročný na kvalitu zeme, avšak keď rastie na hlinitopiesočnatých pôdach, má najlepšiu chuť.

Tým, že nerastie na ochudobnenej pôde, zachová si typickú arómu (okrem ostrej chuti).

Pestovatelia to robia niekedy tak, že nakladú do zeme kusy koreňa veľkého ako ceruzka (1 - 2 cm hrubé a dlhé aj 20 centimetrov) pod určitým uhlom. Predtým z korienkov odstránia vedľajšie výhonky.

Takýmto spôsobom pestovania sa dá docieliť, aby sa rastlina príliš nevetvila a vyživoval sa hlavne samotný koreň.

Skladuje sa v suchu, môže sa aj zamraziť. Nie je vhodné chren dlhodobo vystavovať slnečným lúčom. Ideálne je skladovanie v pivnici na piesku spolu s mrkvou.

Ostatné doplňujúce informácie

Z aktívnych látok, ktoré chren obsahuje, spomíname flavonoidy a glykozidy. Sinigrín je zodpovedný za ostrú chuť.

Odporúčaná dávka je 3 - 4 gramy denne, suchý koreň môže vážiť aj 20 gramov. Suchý koreň môže byť denne jedený v tejto dávke.

Neodporúča sa užívať chren pri hypotyreoidizme (znížená funkcia štítnej žľazy), vredoch, zápale žalúdka, ochoreniach obličiek, v tehotenstve a pri kojení.

Je potrebná obozretnosť pri prvom užívaní chrenu - zriedkavo sa môžu vyskytnúť alergie.

Treba si dávať pozor pri požívaní chrenu, aby sa prsty nedostali do kontaktu s očami. Môže dôjsť k dotykovému podráždeniu oka.

Koreň môže obsahovať glukozinoláty, ktoré sú toxické. Znamená to, že po vyšších dávkach by mohlo dôjsť k otráveniu - bolesť brucha, pocit na vracanie, slabosť a dezorientácia.

Chren môže interagovať s liekmi na štítnu žľazu, konkr. levotyroxínom, ktorý sa užíva pri zníženej funkcii tejto žľazy. Nie je vhodné preto užívať chren pri takejto liečbe.

Akú nutričné hodnoty má chren?

15 gramov chrenu má 7 kalórií, menej ako 1 gram proteínov, menej ako 1 gram tukov, 2 gramy karbohydrátov a pol gramu vlákniny.

Chren nastrúhaný na miske
Strúhaný chren. Zdroj foto: Getty images

Recept ako bonus?

Na záver uvádzame jeden recept na chutnú a zároveň zdravú chrenovú nátierku.

Suroviny, ktoré budete potrebovať: 

  • 250 gramov tvarohu,
  • 100 gramov bryndze,
  • 4 lyžice kyslej smotany,
  • 1 lyžica chrenu,
  • soľ a pažítka.

Zmiešame tvaroh, bryndzu, kyslú smotanu, primiešame chren a pridáme soľ a pažítku.

Vznikne nám lahodná pomazánka.

Na záver..

Koreň chrenu dedinského obsahuje látku sinigrín, ktorá je zodpovedná za jeho ostrú chuť. Na pestovanie nie je rastlina náročná. Je známa vysokým obsahom vitamínu C a účinkami naprieč celým telom.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.