Citróny: aké sú zdravotné benefity a účinky žltého citrusu? Silný zdroj vitamínu C?

Citróny: aké sú zdravotné benefity a účinky žltého citrusu? Silný zdroj vitamínu C?
Zdroj foto: Canva

Citróny patria medzi najpopulárnejšie citrusové ovocie na svete. Je známe pre svoju výraznú kyslú chuť a pozitívny vplyv na zdravie. Poznáte všetky benefity, nežiadúce účinky a využitie citrónov?

Charakteristika

Citrón (latinsky limon) je citrusové ovocie. Sú označované ako rod z čeľade Rutaceae. Je plodom stromu citrónovníka pravého.

Zrelé plody stromu sú žlté a vajcovitého tvaru. Najprv však majú plody zelené sfarbenie, ktoré sa pri dozrievaní mení na výraznú žltú.

Zdravotné účinky, obsah živín, kontraindikácie, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.

Spolu s pomarančom, grapefruitom, limetkou a mandarínkou je typickým predstaviteľom citrusového ovocia. Spomedzi všetkých citrusov má práve citrón tú najkyslejšiu chuť.

Existuje mnoho spôsobov, ako si vychutnať chuť citrónu, no nakoľko je veľmi kyslá, nekonzumujú sa väčšinou samostatne.

Rastú na citrusových stromoch, citrónovníkoch. Typickým znakom citrusov je pevná nejedlá šupa, ktorá v sebe ukrýva šťavnatú dužinu.

Citrón pochádza zo severnej Indie, juhozápadnej Ázie a stredomoria. Zdroje uvádzajú, že citrónovníky boli pestované už pred 2500 rokmi.

Z východnej oblasti sa postupne rozšírili do Číny, blízky východ a do severnej Afriky prostredníctvom obchodu. 

V starovekom Grécku a Ríme boli citróny považované za vzácnu plodinu, ktorá slúžilanielen na konzumáciu, no i na liečebné a dezinfekčné účely.

Do Európy sa citróny dostali cez Stredomorie. V 15. storočí sa začalo ich pestovanie v Taliansku, Španielsku či Portugalsku. Postupne sa stali celosvetovo populárnym ovocím.

Obsah živín a zloženie

Citrón je známy najmä ako silný zdroj vitamínu C. 100 g poskytne skoro polovicu dennej dávky vitamínu C.

Kyselina askorbová (vitamín C) je jednou z najdôležitejších mikroživín a ovplyvňuje mnoho telesných funkcií v organizme.

V citrónovej šťave okrem vitamínu C ďalej nájdeme i v menšom vitamíny skupiny B a vitamín E.

Z minerálov sodík, fosfor, železo, vápnik, draslík, horčík a iné.

Citróny obsahujú množstvo prospešných antioxidantov, flavonoidov, fytonutrientov a fytochemikálií. Ďalej karotenoidy, ako betakarotén, luteín i zeaxantín.

Citrónová šťava obsahuje kyselinu citrónovú. Limonén môžeme nájsť najmä v kôre, ktorá hlavnou zložkou citrónových esenciálnych olejov, ktoré vytvárajú výraznú citrónovú vôňu. 

Citróny nemajú veľa kalórií a majú nízky glykemický index. Obsahujú pomerne veľké množstvo vody, sacharidov a prospešnej vlákniny.

Zaujímavosťou je, že aj keď je citrón kvalitným zdrojom vitamínom C, nie je tým najsilnejším. Viac vitamínu C obsahuje napríklad paprika, kivi, jahody či brokolica.

Čítajte viac: aké sú najsilnejšie prírodné zdroje vitamínu C v jedálničku?

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvého citrónu

Energia 29 kcal
Sacharidy 9,32 g
Vláknina 2,8 g
Tuky 0,3 g
Bielkoviny 1,1 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvého citrónu

Vitamín A 22 IU Draslík 138 mg
Vitamín B1 0,04 mg Horčík 8 mg
Vitamín B2 0,02 mg Vápnik 26 mg
Vitamín B3 0,1 mg Sodík 2 mg
Vitamín B5 0,19 mg Železo 0,6 mg
Vitamín B6 0,08 mg Zinok 0,06 mg
Vitamín B9 11 mcg Fosfor 16 mg
Vitamín C 53 mg Meď 0,037 mg
Vitamín E 0,15 mg Mangán 0,131 mg
Selén 0,4 mcg
Citrón - rez
Citrón - rez. Zdroj foto: Canva

Vnútorné použitie

Vitamín C a obsah flavonoidov vytvárajú prospešnú kombináciu pre zdravie.

Podpora imunity a obranyschopnosti

Vzhľadom na obsah vitamín C a antioxidantov, citrón priaznivo pôsobí na imunitný systém. Bojuje proti patogénom a prechladnutiu svojim antimikrobiálnym pôsobením.

Vhodné je pridať citrónovú šťavu do čaju a kombinovať so zázvorom a medom. Známy je aj tkzvn. „zlatý nápoj“, ktorý obsahuje mletú kurkumu, citrón, med a zázvor. Je vhodným nápojom pri prechladnutí.

Podpora zdravia srdca a ciev

Obsiahnutá rozpustná vláknina a flavonoidy zvyšujú hladinu dobrého HDL cholesterolu a naopak znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu a triglyceridov v krvi.

Silné antioxidanty a fytonutrienty v citróne pozitívne ovplyvňujú činnosť srdca a ciev. Vitamín C je spájaný so zníženým rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Citrusové plody majú taktiež nízky glykemický index, čo znamená, že po ich konzumácii sa glukóza (cukor) do krvi uvoľňuje postupne a stabilne.

Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa do krvi a spevňuje stenu a silu ciev.

Protirakovinový potenciál

Citrusové ovocie vrátane citrónov sú prírodnými bojovníkmi proti rakovine. Antioxidanty, ako narignín a hesperdín, sú skúmané pre svoj priaznivý vplyv v boji proti rakovinovým bunkám.

Podpora zdravia obličiek a vylučovania

Existuje niekoľko druhov obličkových kameňov, pričom jeden z nich vzniká nízkou hladinou citrátov v moči. Citrusy naopak pomáhajú zvyšovať hladinu citrátov v moči, čím znižujú riziko vzniku obličkových kameňov.

Citrón obsahuje veľa vody, kyseliny askorbovej a citrónová voda tak pôsobí močopudne.

Podpora redukcie telesnej hmotnosti – mýtus?

Citrón pôsobí ako prírodný antioxidant. Citrónová šťava podporuje produkciu žlče a stimuluje pečeň i obličky. Podporuje tak prírodnú detoxikáciu a celkové zdravie organizmu.

Disponuje vysokým obsahom vody, ktorá je dôležitá pre hydratáciu organizmu a vylučovanie. Ďalšou výhodou je nízky obsah kalórií.

Pozor, pitie citrónovej šťavy však nespôsobí chudnutie. Redukcia tuku je následok kalorického deficitu.

Čítajte viac: čo je to kalorický deficit a ako na zdravú redukciu hmotnosti?

Citrónová voda
Citrónová voda. Zdroj foto: Canva.

Vonkajšie použitie

Podpora vlasovej pokožky

Citrón má taktiež priaznivé využitie pre vlasovú pokožku. Má antiseptické účinky a pomáha proti vypadávaniu vlasov.  

Od prírodných domácich masiek a vlasových kúr si citróny si vydobyli miesto vo svete kozmetiky. V rámci masiek na vlasy je citrónová šťava kombinovaná najmä s olejmi.

Taktiež vitamín C obsiahnutý v citróne pomáha stimulovať produkciu kolagénu v tele.

Antiseptický účinok

Citrónová šťava je prírodné antiseptikum, a teda dezinfekčnou látkou. Využívaná je ako čistiaci prostriedok do domácnosti. Kyslosť pomáha v boji proti mastnote a špine.

Súhrn účinkov citrónov

  • Podpora celkového zdravia a vitality
  • Posilnenie imunity a obranyschopnosti
  • Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
  • Protirakovinový potenciál
  • Antioxidačné protizápalové pôsobenie
  • Podpora tráviacich procesov
  • Podpora energetického metabolizmu
  • Zlepšenie dychu pri zápachu z úst
  • Diuretický účinok
  • Podpora zdravia kostí a kĺbov
  • Podpora stavu vlasov i kože
  • Antiseptický účinok

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Trendom v rámci zdravého životného štýlu je pitie citrónovej vody. Má síce množstvo benefitov, no existujú i vedľajšie účinky.

Všetkého veľa škodí, a to platí aj u citrusov.

Kyslosť citrónov sa pri nadmernej konzumácii môže negatívne prejaviť na zuboch, zubnej sklovine a zvýšenom riziku vzniku zubných kazov. Citrusy obsahujú kyseliny, ktoré narúšajú zubnú sklovinu.

Citrus, a teda aj citrón, môže byť potravinovým alergénom. Konkrétne u citrónov sú zaznamenané zriedkavé alergické reakcie, no treba byť opatrní.

Konzumácii vyššieho množstva citrónu a citrónovej vody by sa mali vyhnúť ľudia citliví na sliznicu žalúdka a pažeráka, jedinci s akútnymi gastrointestinálnymi problémami, alergiou na citrusy a  taktiež ľudia s problematikou erózie zubnej skloviny.

Zber a skladovanie

Pestovanie

Citrusy sú teplomilné subtropické až tropické rastliny. Pochádzajú najmä z krajín juhovýchodnej Ázie, kde sa im darí celoročne pri vyšších teplotách a vlhkosti vzduchu.

Citrusové rastliny sú preto  považované za stredne náročné na pestovanie. Vyžadujú veľa svetla, zálievku, hnojenie a vhodnú teplotu.

Vzhľadom na ich rast je potrebné poskytnúť citrónovníku dostatočný priestor. Vhodný je nákup hotového predpestovaného citrónovníka v kvetináči alebo samotné jeho zasadenie od semien.

Je vhodné ich v lete umiestniť na miesto, kde budú mať dostatok slnečného svetla, ako je balkón či terasa.

Potrebné je letnenie a od jesene do jari ich umiestenie vo svetlej vnútornej miestnosti. Najvhodnejším zimoviskom je zasklený balkón, zimná záhrada či skleník.

Ideálny pôda pre citrusy by mala byť dobre plná živín a priepustná pre vodu a vzduch. Vhodné je zaobstarať si predpripravený substrát pre citrusy.

Citrusové rastliny potrebujú pravidelnú zálievku, aby bola pôda vlhká, no nie premočená. Nakoľko majú rady vyššiu vlhkosť vzduchu, je vhodné  pravidelné postrekovanie vodou. V zime naopak vyžadujú obmedzenie zálievky.

Potrebujú taktiež pravidelné hnojenie, a to najmä počas obdobia rastu a kvitnutia. Používajte však hnojivo špeciálne vyvinuté pre citrusové rastliny.

Citrón je zrelý, ak je správne sfarbený, vonia silne aromaticky a dá sa ľahko odstrániť zo stromu.

Citróny na strome Citrónovníka
Citróny na strome Citrónovníka. Zdroj foto: Canva.

Citróny v kuchyni

V kuchyni sú citróny využívané najmä na dochutenie a aromatizáciu pokrmov i nápojov.

Pri výbere citróne je vhodné siahnuť po veľkých sýto-žltých plodoch. Bývajú čerstvé a chuťovo intenzívnejšie. Žiarivá svetložltá farba vypovedá o optimálnej čerstvosti.

Vďaka intenzívnej kyslej chuti je možné  citrónovú šťavu použiť v malých množstvách na dochutenie zeleninových i ovocných šalátov, polievok, zálievok, dresingov a rôznych zeleninových jedál. 

Plátky citrónu a jeho šťava je bežne využívaná na dochutenie rýb a morských plodov.

Rovnako je možné citrónovú šťavu i citrónovú kôru použiť pri pečení do rôznych krémov, koláčov, zákuskov či zmrzliny.

Najčastejšie je čerstvý vyžmýkaný citrón pridávaný do vody, nápojov a čajov. Dodá im sviežu chuť, príjemnú vôňu a vitamín C.

Ako už bolo v článku spomenuté, citrónová šťava je súčasťou zdravého „zlatého nápoja“ spolu s kurkumou, zázvorom a medom.

Citróny sa odporúča skladovať na chladnom a vetranom mieste. Rozkrojené citróny je potrebné uložiť do chladničky. Vplyvom nízkych teplôt citróny strácajú  vôňu a pomerne rýchlo vysychajú.

Dochutenie jedla citrónom
Dochutenie jedla citrónom. Zdroj foto: Canva.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - Healthline: 6 Evidence-Based Health Benefits of Lemons
  • eatingwell.com - Eating Well: What Happens to Your Body When You Eat Lemons Regularly
  • medicalnewstoday.com - Medical News Today: How can lemons benefit your health?
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Medicus. Praha: Current media, [2019]. ISBN 978-80-88129-44-8.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.