Cvikla je koreňová zelenina, ktorá patrí medzi vysoko výživnú potravinu.
Charakteristika
Cvikla sa nazýva aj ako repa cviklová, červená repa a latinský názov má Beta vulgaris rubra.
Červená repa je koreňová zelenina, patriaca do čeľade láskavcovitých - Amaranthaceae.
Repa má viac odrôd medzi ktoré najznámejšie patria, biela repa, cukrová repa, kŕmna repa žltá, červená repa.
Aký je rozdiel medzi cviklou a repou?
Aj napriek tomu, že cvikla a repa (cukrová) patria do jednej odrody je medzi nimi značný rozdiel.
V tabuľke sa dočítate aký je rozdiel medzi cviklou (červenou repou) a repou (cukrovou)
Cvikla
Repa
je sýtočervenej farby
je bielej alebo žltej farby
má sladkú, zemitú chuť
pestuje sa pre vysoký obsah cukru
jedlý je koreň aj listy
spracováva sa na cukor (cukrová repa)
je krmivom pre dobytok (kŕmna repa)
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov
je bohatým zdrojom sacharidov
Cvikla je podľa odrody guľatá alebo valcovitá.
Dužina môže byť červená, jednoliato sfarbená bez kruhov, ale sú aj odrody s dužinou žltej farby, alebo s kruhmi v dužine svetlej, či tmavo červenej farby.
Pochádza zo Stredomoria. V dávnej dobe používali Rimania koreň cvikli a na severe Európy zas listy.
Koreň obsahuje betakyanín rozpustnú farbu vo vode, ktorá po skonzumovaní prenikne celým telom.
Svojimi účinkami chráni telo pred rakovinou, ale tiež chráni vaše cievy a srdce.
Obsahuje veľa antioxidantov, vlákninu, kyselinu listovú, horčík a vitamín C.
Listy obsahujú tiež veľa antioxidantov, takže ich môžete pripraviť dusením ako špenát, alebo len tak pridať do šalátu.
Odrody cvikly
Cylindra
Táto odroda pochádza z Dánska
Má podlhovastý tvar a sladkú dužinu
Chutná je surová, ale môže sa i zavárať
Albina Vereduna
Je cvikla bielej farby
Surová má príjemnú sladkú chuť
Je to odroda ktorá sa môže konzumovať aj s listami
Tie sa pridávajú do šalátov, alebo sa dajú uvariť namiesto špenátu
Burpees Golden
Má oranžovo žltú dužinu
Je vhodná na varenie, pečenie ale môže sa konzumovať aj v surovom stave
Veľkú obľubu má v gastronómii, podávaná v rôznych šalátoch, ktorým dodá špecifickú chuť a zaujímavú farbu
Chioggia
Táto odroda má koreň z vonka červenej farby
Po rozkrojení sa v dužine nachádzajú biele prstence
Patrí ku šťavnatým odrodám so sladkou a zemitou chuťou
Pre svoju výraznú zemitú chuť nie je vhodná na prípravu smoothie
Cvikla, červená repa
Zaraďuje sa medzi dvojročnúrastlinu, kedy až v druhom roku kvitne a tvorí semená. Cvikla však dokáže prežiť viac ako dva roky.
Listy sú dlhostopkaté vyrastajúce z buľvy. Stopky sú pevné a sfarbené do červena, tak ako aj žilky na listovej čepeli.
Mladá buľva cvikli s priemerom pod 10 cm je najlepšia na konzumáciu. V tom čase má najjemnejšiu chuť a je šťavnatá.
Staršia cvikla, alebo cvikla, ktorá rástla bez dostatočnej závlahy je tuhá, vláknitá a menej chutná. Chuť má zemitú a sladkú.
Rozmnožovanie a výsev
Cvikla sa rozmnožuje semenami. Ideálne obdobie na výsadbu je od konca apríla až do júna.
Pôda pre vysadením semien by mala byť prevzdušnená. Semená saďte do vlhkej pôdy, do riadkov od seba vzdialených 25 - 30 cm a do hĺbky 2 - 3 cm.
Po zasadení zeminu jemne zatlačte z vrchu.
Po 10 - 14 dňoch od zasadenia sa objavia klíčiace rastlinky.
Ak sú už vytvorené 2 lístky, rastlinky popresádzajte od seba na vzdialenosť 8 - 10 cm, aby mali dostatok priestoru na rast bulvy.
O pôdu sa treba starať a odstraňovať burinu.
Pestovanie cvikly
Stanovište má cvikla v obľube polo tienisté alebo mierne tienisté.
Nie je náročná na pôdu a vhodná je aj hlinitá zemina. Nedarí sa jej v suchej, kyslej, kamenistej pôde ani v pôde čerstvo pohnojenej maštaľným hnojom.
Ideálne je ju zasadiť na miesto, kde predtým boli zasadené bôbovité rastliny. Pri chudobnej pôde je vhodné pôdu obohatiť vyzretým kompostom.
V suchom letnom období vyžaduje závlahu a to najmä v období klíčenia, a v období tvarovania koreňa.
Počas rastu je vhodné pôdu kypriť, okopávať, odburiňovať a hlavne starať sa o dostatok vlahy.
Nie je vhodné prihnojovanie dusíkom.
Kvitnutie
Kvitne zväčša v druhom roku, alebo pri skorom výseve môže kvitnúť už v prvom roku.
Vegetačné obdobie je 90 - 140 dní.
Čo všetko obsahuje červená repa
Vitamín A, C
Biotin
Betain - červené farbivo s protirakovinovým a antioxidačným účinkom
Cviklová šťava alebo extrakt z nej podporuje silový výkon, dodáva výkonnosť, regeneruje počas aj po fyzickej aktivite.
Veľmi vhodná je pri športe, keď po vypití 3 - 4 dcl šťavy povzbudí váš výkon. Tento účinok nastáva do hodiny a trvá 4 a viac hodín.
Cviklová šťava je vhodná pri ischemickej chorobe srdca, kedy sa jej účinok pripisuje podobnému účinku ako lieku nitroglycerín.
Obsah histamínu v červenej repe
Cvikla obsahuje histamín v rôznom množstve, ale nie je jednoznačne dané, že to stačí na spustenie reakcie.
Niektorý ľudia trpiaci histamínovou intoleranciou tolerujú cviklu v malom množstve.
Na zníženie histamínu je dôležité jej správne skladovanie. Cviklu hneď po zbere treba schladiť a držať ju zvlášť od iných potravín, ktoré môžu obsahovať vyššie množstvo histamínu.
Cvikla spevňuje pokožku, cievy, kosti a väzivové tkanivá
Odstraňuje a neutralizuje toxíny v mozgu
Podporuje rast buniek
Napomáha ku produkcii červených krviniek
Okysličuje bunky
Má omladzujúce účinky najmä v surovom stave, podporuje obnovu starých buniek
Podporuje náladu
Šťava z cvikli pomáha pri rekonvalescencii, podporuje činnosť lymfatického a cievneho systému a je vhodná v chrípkovom období na posilnenie organizmu
Červené farbivo obsiahnuté v cvikle sa využíva ako farbivo do potravín
Farbivo môže sfarbiť moč do ružova alebo červena, čo sa často zamieňa s krvou, tak ako aj pri sfarbení stolice. Ide však o neškodné sfarbenie.
Vnútorné použitie
Na liečivé účinky sa používa čerstvá šťava, koreň repy a vňať.
Cvikla sa môže konzumovať surová, nastrúhaná, ošúpaná, varená, dusená, pečená.
Účinky cvikli sa spájajú s lepším prietokom krvi, znížením tlaku krvi, a vyšším výkonom pri cvičení, či znížením zápalu.
Cvikla a šťava z nej pomáha pľúcam a srdcu lepšie pracovať počas cvičenia, čím zvýšia svoj výkon.
Folát v cvikle pomáha bunkám znížiť riziko srdcových chorôb, mŕtvici a udržiava zdravé vaše cievy.
Vláknina podporuje v čreve rast dobrých baktérií, ktoré pomáhajú bojovať proti rôznym chorobám a podporuje imunitný systém. Vláknina pomáha aj v boji so zápchou.
Obsahuje dusičnany, meniace sa v tele na oxid dusnatý, ktorý znižuje tlak krvi uvoľnením a rozšírením ciev.
Je to plyn ktorý sa vyskytuje prirodzene v tele a ten napovedá cievam, aby sa rozšírili čím sa zvýši prietok krvi a zníži tlak v cievach.
Už 1 šálka šťavy z cvikli môže znížiť o 4 - 5 mmHg systolický tlak.
Pomáha pri srdcovom zlyhávaní a ochoreniach srdca. Obsah dusičnanov sa spájajú so silou vo svaloch, čo sa týka aj srdcového svalu.
Pomáha vám dlhšie cvičiť - dusičnany dodávajú silu a zlepšujú výkon pri cvičení. Zvýši sa cirkulácia kyslíka do svaloch a tým podáte dlhší výkon.
Pomáha v boji proti rakovinovým bunkám – niektoré štúdia poukázali, že červené farbivo nachádzajúce sa v cvikli zmenšuje rakovinové bunky.
Pomáha pri ochoreniach.
Vďaka dusičnanom pomáha pri cukrovke – cvikla znižuje príznaky poškodenia nervov pri diabete
Demencia – dusičnany zlepšujú prúdenie kyslíka do mozgu, čo znižuje riziko vzniku demencie u starších ľudí
Udržuje váhu pod kontrolou - je s nízkym obsahom kalórií, obsahuje vysoký podiel vlákniny, čo vás po skonzumovaní zasýti. Cvikla potláča chuť do jedla, spaľuje tuky, podporuje normalizáciu hmotnosti.
Udržuje zdravú hladinu draslíka, aby ste sa necítili unavený, slabý a nemali tráviace problémy.
Bojuje so zápalom v tele – obsahuje betalaín ktorý ma protizápalové vlastnosti.
Posilní kosti – spolu s magnéziom, meďou a folátom, ktoré cvikla obsahuje posilňuje kosti a pomáha pri osteoporóze.
Na zdravú pečeň – pravidelné pitie šťavy z cvikly alebo jej konzumácia, pomáha chrániť pečeň a pomáha k jej lepšej funkcii.
Vhodná je pre ženy v menštruačnom období. Podporuje tvorbu červených krviniek a pomáha vyrovnať sa so stratou krvi, a s príznakmi chudokrvnosti ako je slabosť, zvýšená podráždenosť, závraty.
Zdravé tehotenstvo – v tehotenstve sa žiada zvýšenie príjmu vitamínov a minerálov. Folát v cvikle užívaný v tehotenstve môže znížiť riziko vývojových vrodených chýb u detí.
Podľa štúdie sa zisťoval účinok extraktu červenej repy s podávaním s chemoterapeutickým liekom doxorubicínom pri ochorení rakoviny pankreasu s pozitívnym účinkom.
Zistil sa aj možný účinok v boji proti rakovinovým bunkám, aj pri rakovine prsníka a prostaty, čo je v ďalšom skúmaní.
Pacienti s rakovinou počas chemoterapie sú náchylní na únavu, nespavosť, kognitívne poruchy a depresiu.
Cvikla podporuje zdravie a je potenciálne prospešná. Zložky obsiahnuté v cvikly majú antioxidačné a protizápalové účinky.
Obľubu má u pacientov trpiacich rakovinou prsníka, prostaty, hrubého čreva a pacienti ju konzumujú aj za účelom liečby, i zmiernenia vedľajších účinkov chemoterapie.
Cvikla patrí v niektorých štátoch ako alternatívna dietetická potravina u pacientov s rakovinou.
Na čo si dávať pozor ?
Keďže repa obsahuje veľa oxalátov, to môže viesť k tvorbe obličkových kameňov.
Preto sa neodporúča u ľudí, ktorý v minulosti mali obličkové kamene a odporúča sa konzumovanie cvikli len vo výnimočných prípadoch.
Oxaláty sa pripisujú aj k prispievaniu artritídy, tak ak ste ohrození týmto ochorením, tak cviklu konzumujte len s mierou.
Aj napriek tomu, že cvikla sa považuje za najzdravšiu potravinu s liečivým účinkom, nie je vhodná pre každého.
Aké vedľajšie účinky môže cvikla vyvolať?
Prílišné zníženie tlaku najmä u ľudí, ktorý majú nízky tlak krvi alebo užívajú lieky na krvný tlak
Červené sfarbenie moču – moč po jej skonzumovaní môže byť rúžovo až červeno sfarbený. Čo je úplne neškodné
Cvikla sfarbuje stolicu do červena, čo je tiež neškodné. Vaša stolica môže vyzerať ako s prímesou krvi, a pritom to je len farbivo z cvikli čo vás nemusí znepokojovať
Alergická reakcia ktorá je vo väčšine len miera a vyskytuje sa veľmi zriedkavo. Môže sa objaviť po skonzumovaní vo forme svrbenia, kožného výsevu a vyrážky
Pokazený žalúdok po cvikly, aj napriek tomu že cvikla pomáha tráviacemu traktu, ľudia s citlivým žalúdkom môžu pociťovať problémy s trávením ako nadúvanie, plynatosť. Mierne podráždený žalúdok sa môže objaviť z vlákniny, ktorú cvikla obsahuje
Závraty a únava v tehotenstve môžu súvisieť so znížením krvného tlaku u tehotnej ženy
Príprava cvikly
Cviklu si môžete pripraviť na rôzne spôsobmi. Existuje veľa receptov z cviklou, z ktorých si môžete pripraviť chutný pokrm.
Varenie cvikly
Cviklu varíme približne 20 - 40 minút, čo závisí od jej veľkosti, až kým nezmäkne.
Menšej cvikle stačí 20 minút, stredne veľkej 30 minút a veľkej 40 minút, aby bola dostatočne mäkká.
Cviklu sa neodporúča pridlho variť
Uvarenú cviklu môžete skladovať v uzavretej nádobe 3 - 5 dní v chladničke.
Cviklu nájdete v rôznych receptoch na prípravu chutnej kuchyne. Je napríklad základom na prípravu polievky boršč.
Recepty z cvikly
Varená cvikla
Pred použitím cviklu dôkladne očistite ale neošúpte. Ak sa na šupke nachádzajú veľmi znečistené, alebo poškodené časti tak tie vyrežte
Dajte variť. Najlepšie je v parnom hrnci, kde sa čas varenia skráti
Keď je cvikla uvarená, hladko do nej viete vpichnúť vidličku, tak ju vyberte a odstráňte z nej šupku
Odporúčam použiť rukavice, aby ste sa vyhli zafarbeniu kože rúk
Ochutiť ju môžete olivovým olejom, citrónovou šťavou, pretlačeným strúčikom cesnaku, soľou a korením.
Cviklové carpaccio
Na veľmi tenké plátky nakrájajte cviklu
Rozložte ju na tanier a polejte jemne olivovým olejom, dochuťte čiernym korením, soľou, a pokvapkajte citrónovou šťavou
Vrch môžete dozdobiť feta syrom a podávať s pečivom
Smoothie z cvikle
Rozmixujte ½ šálky uvarenej cvikli (alebo kúpenej vákuovo balenej)
2 šálky černíc (mrazené, alebo čerstvé)
Pridajte 1 šálku vody
Med podľa potreby
Takéto smoothie podporí váš nervový systém, pečeň a cievy.
Cviklu dôkladne umyte a zbavte ju listov a stopiek
Ak je veľmi znečistená, alebo poškodená a nedá sa riadne zmyť tak ju ošúpte
Narežte tenké plátky pomocou strúhadla, alebo škrabkou, nožom, aby ste mali čo najtenšie pláty a vložte ich do sušičky na ovocie, tak aby sa navzájom neprekrývali lupienky
Sušte ju pri 52 °C 8 až 12 hodín, čo závisí od hrúbky plátov
Ak ju chcete sušiť v rúre:
Poukladajte pláty cvikly na plech s papierom na pečenie
Zvoľte teplotu 50 - 60 °C a nechajte sušiť približne 8 hodín
Ak zvolíte vyššiu teplotu nechajte dvierka rúry pootvorené a sušte 4 - 6 hodín
Cvikla zaváraná
Cviklu je možné zavárať samostatne, alebo s pridaním chrenu, či inej zeleniny.
Môžete ju nakladať, zaliať soľným roztok s cukrom a spraviť si kvasenú cviklu, ktorú budete mať za 7 - 10 dní hotovú.
Môžete ju nastrúhať na tenké rezance, plátky, nakrájať na kocky a tak naložiť do pohára na zaváranie.
Veľmi obľúbená je zaváraná cvikla s chrenom, ktorá má ostrú chuť s vôňou chrenu.
Sladkokyslí nálev na cviklu:
2l vody
500 ml octu
500 g kryštálového cukru
100 g Zeko, pri sterilizácii použite Zelko
Vodu priveďte k varu a pridajte všetky ingrediencie. Zamiešajte a znovu prevarte 5 minút. Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.
Pripravenú cviklu naloženú v pohároch zalejte po vrch a zakryte pohár viečkom, ktoré dobre pritlačíte. Sterilizujte pri teplote 85 °C - 15 minút.
Nálev s feniklom a anízom
Potrebujete:
2 L vody
500 ml octu
80 g soli
1 PL rasce
1 Pl feniklu
1 Pl anízu
Od akého veku pridať cviklu do jedálnička u detí?
Cvikla obsahuje životne dôležité živiny potrebné pre vývoj dieťaťa. Je vhodná aj proti anémii u detí.
Od akého veku pridávať cviklu do jedálnička?
Niektoré zdroje udávajú od 6. mesiaca a iné od 9 - 10 mesiaca dieťaťa.
Samozrejme to závisí aj od toho, či bolo dieťa do 6. mesiaca plne dojčené, kedy sa odporúča pridávať ju o niečo neskôr okolo 9. -10. mesiaca.
Ak bolo dieťa prikrmované po 3. mesiaci, kľudne môžete začať s pridávaním cvikli vo veku 7. mesiacov.
Cviklu zaraďte do jedálnička, až po zaradení niektorých druhov ovocia, zeleniny, ryže a inej potravy
Na začiatok začnite s cviklovým pyré a vyskúšajte len 1 - 2 čajové lyžičky a uvidíte, či nebude mať dieťatko problémy s bruškom alebo alergie.
Ak bude dieťatko cviklu tolerovať môžete ju postupne pridávať vo väčšom množstve.
Po skonzumovaní cvikli sa môže u dieťaťa objaviť stolica sfarbená do červena. Neľakajte sa, to je po zjedení cvikly bežné a je za tým cviklové farbivo.
Cviklu môžete postupne kombinovať s iným druhom zeleniny ako mrkvou, zemiakmi, ryžou, šošovicou, hráškom.
Výhody konzumácie cvikle pre dojčatá a batoľatá
Obsah vitamínu C v cvikly pomáha budovať imunitný systém
Železo zabraňuje chudokrvnosti
Vláknina pomáha tráviacemu traktu dieťatka a lieči zápchu
Karotenoidy pomáhajú k rastu a výžive vlasov
Cvikla pomáha krvnému obehu v mozgu a tele, tým podporuje správnu, i zdravú funkciu mozgu
Cviklové pyré od 7.mesiaca
Pyré môžete skombinovať s mrkvou, alebo zemiakmi.
Príprava:
½ cvikle dôkladne umyte, ošúpte šupku a nakrájate na kocky
Varte v tlakovom hrnci s ¼ šálkou vody, alebo ju uvarte v pare do mäkka
Uvarenú cviklu rozmixujte na hladkú pastu
Podľa potreby pridajte vodu z varenia
Zemiakové pyré s cviklou a mrkvou od 8. mesiaca
Potrebujete:
1 stredne veľkú mrkvu
½ malej cvikly
1 stredne veľký zemiak
Príprava:
Zeleninu dôkladne umyte
Ošúpte od šupky pomocou škrabky
Nakrájajte na kocky a dajte podusiť v parnom hrnci 15 minút, alebo uvarte vo vode do mäkka
Rozmixujte na hladkú kašu
Môžete pripraviť aj polievku z červenej repy a mrkvy, alebo urobiť džem z cvikly, ktorý je vhodný až od 1. roku dieťaťa.
Cvikla je plná živín a je prospešná nielen po skonzumovaní, ale aj priamo pre pokožku, či vlasy.
Ak chcete rozjasniť svoju pleť vyskúšajte pleťovú masku z cvikli. Masku si môžete jednoducho zakúpiť alebo pripraviť sami doma bez chemických produktov.
Cviklová maska vám dodá elasticitu a mladosť.
Výhody cvikly pre pokožku
Podporuje produkciu kolagénu
Pokožku udržiava hydratovanú
Zjemňuje tmavé kruhy pod očami
Udržiava pleť pružnú a vyrovnáva tón pleti
Zjemňuje tmavé škvrny
Lieči akné
Zjemňuje jemné linky a vrásky
Dodá lesk a silu vlasom
Perám dodá jemný ružový nádych
Ako si vyrobiť masku z cvikly?
Šťavu z cvikli a mrkvy v rovnakom pomere zamiešajte
Dajte zmraziť na malé kocky
Každé ráno si vyberte jednu kocku a potierajte ňou pleť
Nechajte 10 - 15 minút pôsobiť
Zmyte vlažnou vodou a naneste hydratačný krém na pleť
Cviklovo tvarohová pleťová maska
Na hydratáciu pleti a hladký pocit
1 malú surovú cviklu nastrúhajte
Pridajte 2 polievkové lyžice tvarohu
Pridajte pár kvapiek mandľového oleja
Zmiešajte a naneste na tvár a krk
Masku vmasírujte
Nechajte 15 - 20 minút pôsobiť a následne dôkladne zmyte vodou
Zábal na pleť na odstránenie opálenia
1 polievkovú lyžicu zo šťavy z cvikli zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou kyslej smotany
Naneste na pokožku opálenú slnkom a 20 minút nechajte pôsobiť
Opláchnite vlažnou vodou
Používajte dva krát do týždňa
Maska na hladkú pokožku
4 polievkové lyžice zo šťavy z cvikly zmiešajte s 3 polievkovými lyžicami bieleho jogurtu
Naneste na pleť (tvár a krk) a 15 minút nechajte pôsobiť
Dôkladne zmyte vlažnou vodou
Účinky cvikly na vlasy
Znižuje lámavosť vlasov
Dodáva výživu vlasovým folikulom
Prekrvuje pokožku hlavy
Lieči lupiny
Spomaľuje rast predčasne šedivých vlasov
Prírodná alternatíva farbenia vlasov
Chráni hlavovú pokožku pred UV žiarením
Dodá vlasom hodvábny lesk
Ako použiť cviklu na vlasy?
Použite olej z cvikly
Pravidelné masírovanie pokožky hlavy s cviklovým olejom podporí krvný obeh pokožky, dodá viac živín a podporí rast vlasov
Znižuje suchosť i šupinatosť pokožky hlavy. Vaše vlasy budú hydratované a jemné
Šťava z cvikly na vlasy
K bežnému šampónu pridajte cviklovú šťavu
Je to vynikajúci spôsob ako dôkladne odstránite nečistoty, prebytočný maz
Zanechá vaše vlasy svieže, lesklé a čisté
Maska na vlasy z cvikli
Prírodným a prirodzeným spôsobom si môžete vyrobiť domácu masku na vlasy z cvikly
Stačí vám zmiešať s nastrúhanou surovou cviklou alebo šťavou z cvikly prísady ako med, jogurt, kokosový olej, alebo olivový olej a vmasírovať do pokožky hlavy
Masku nanášajte po celej dĺžke vlasov (od korienkov po končeky)
Nechajte pár minút účinkovať a dôkladne zmyte
Vlasom dodá lesk, krásny červenkastý odtieň a živosť
Koncom leta je vhodné zbierať cviklu na priamu spotrebu.
Pri neskoršom výseve v októbri, keď bulvy dosiahnu 5 - 7 cm.
Skladovanie
Po zbere odstráňte z koreňa veľké listy s ponechaním niekoľkých malých v srdiečku.
Ideálne je ju uchovávať v pivnici počas celej zimy na tmavom mieste s teplotou približne 4 °C.
Zaujímavosti
Cvikla je zázračnou zeleninou, pomáhajúcou pri liečbe rôznych ochorení
Je vysoko výživná s nízky obsahom kalórií
Konzumuje sa nielen koreň, ale aj listy
Upravuje vysoký tlak krvi, napomáha krvotvorbe, podporuje zdravie srdca, pečene, bojuje proti rakovine, posilňuje imunitu, podporuje správnu hmotnosť a mnoho ďalších prospešných účinkov na telo
Červené farbivo obsiahnuté v cvikle sa využíva v potravinárstve ako farbivo do potravín
Je prospešná nie len po skonzumovaní, ale si z nej môžete pripraviť výživnú masku na pleť, či vlasy
Vyštudovala som Strednú zdravotnícku školu v Nitre, ktorá mi dala základ pre uplatnenie v zdravotníctve. Po škole som pracovala tri roky na chirurgickom oddelení a následne na oddelení Anestézie a Intenzívnej medicíny. Popri zamestnania som vyštudovala bakalárske štúdium na Fakulte zdravotníctva v Banskej Bystrici v odbore Ošetrovateľstvo a ukončila vzdelávanie v špecializačnom štúdiu v odbore Anestéziológia a intenzívna medicína. Už v období detstva som bola rozhodnutá stať sa zdravotníkom a pomáhať ľuďom s ich zdravotnými problémami. Neustále vzdelávanie a študovanie nových odborných tém ohľadom zdravotníctva, ktoré je neustále vo vývine, a získavanie skúseností z praxe, mi napomáha k písaniu odborných článkov pre portál Zdravotéka, ktorý je dostupný i pre nezdravotníkov. Moje záľuby sú mnohostranné, venujem sa taktiež zdravej výžive, celkovo zdravému životnému štýlu. Svoj voľný čas trávim vzdelávaním, kreatívnou tvorbou, ručnými prácami v spolupráci s dcérou, vďaka čomu, nudu nepoznáme
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí
mesačne.
Napíšte nám →
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.